کارکرد اساسی و وطایف طراح لوله کشی

کارکرد اساسی و وظایف یک طراح، شامل تولید طرح از مقدمات که از آرایش و جانمایی تجهیزات مکانیکی شروع می شود و سپس مسیریابی و جانمایی لوله ها از تجهیزات و ارتفاعات و مکان های گواگون با ملاحظات نکات مهندسی و ایمنی و دسترسی های مور نیاز و… می باشدکه می توان در بخش های زیر به کارکرد و مراحل مختلف کاری یک طراح اشاره نمود:

  1. تعیین مکان همه تجهیزات انتخاب مکان قرارگیری تجهیزات با توجه به شرایط جغرافیایی آن از لحاظ توپوگرافی محل و دما و رطوبت و باد غالب و فواصل بین آنها و دسترسی های مورد نیاز برای تعمیرات ، لوله کشی ها لوله و اتصالات نفت و گاز و پتروشیمی و قسمت های مختلف تجهیزات و… می باشد که نحوه مشخص کردن تجهیزات شامل گذراندن مختصات در سه جهت شرق یا غرب و شمال و یا جنوب و ارتفاع تجهیزات و همچنین مشخص کردن اینکه این مختصات در راستای خط محور تجهیزات است و یا در خط مماس و یا در گوشه یا مرکز فوندانسیون هستند.
    در این مرحله مسائل فنی زیادی مطرح می شود که طراح علاوه بر تامین اهداف فرایندی کارخانه باید نکات اقتصادی را نیز در نظر بگیرد. از جمله این مسائل مشکلات خاص مربوط به قرارگیری قطعات بزرگ تجهیزات و در نطر گرفتن مسائل تعمیرات و ایمنی که با توجه به جداول و استانداردهای طراحی انجام می گیرد.

داده های فروشنده

همه ی تجهیزات خریداری شده مانند پمپ ها؛ کمپرسورها، تهویه ها، کوره های، شیرآلات نفت و گاز و پتروشیمی، شیرهای اطمینان، ابزار دقیق، صافی ها ، اگزوزها، لوله ها و اتصالات و نقشه های اولیه فروشنده برای طراحی لوله کشی و جانمایی تجهیزات نیاز دارد و نقشه های تایید شدهنهایی معمولا تا وقتی که مرحله جزئیات مشخص نشده لازم نیستند.

داده های سند داخلی

این اطلاعات نوعا بوسیله ارتباط طراح با بخش های دیگر سازمان بوجود می آید که این اطلاعات ابتدایی بوده و طرح اولیه را شامل می شود. که نهایتا به وسیله نقشه های تایید شده توسط فروشنده جانشین می گردد اما کیفیت و مشخصات کافی برای استفاده، طی مرحله مقدماتی هر مطالعه پروژه را دارا می باشد.

زمانبندی فعالیت های گوناگون پروژه

طراحی هر کارخانه معمولا در سه مرحله انجام می گیرد.

طرح ابتدایی و خام (BASIC DESIGN)

در این مرحله مطالعات فرایندی انجام می شودمحصول این قسمتآ نقشه ها و دیاگرام ها از فرایند مورد نیاز می باشد که از جمله دیاگرام p&id و P.F.D می باشد.

مطالعه بروی طرح (FRONT END ENGINEERING)

در این مرحله براساس فرایند طراحی شده نقشه های ابتدایی شامل جانمایی تجهیزات و لوله کشی و …. انجام می شود این مرحله بسیار حساس می باشد و مهندسین طراح باید کلیه تجارب و دانش خویش را بکار ببرتد تا طراحی دقیق و اقتصادی انجام دهند از نمونه محصول این مرحله مدرک PLOT PLAN  می باشد.

دیتیل کردن طرح نهایی (DETAIL DESIGN)

نقشه های دیتیل و پلان های نهایی براساس مدارک ایجاد شده در مراحل قبلی در این مرحله ایجاد می شوند، این مرحله معمولا احتیاج به زمان زیادی دارد و بسیاری از مشکلات طراحی در قسمت های قبل در این مرحله دیده و مورد حل قرار می گیرد محصول این قسمت ایجاد گزارش دقیق مربوط به اقلام مورد نیاز برای خرید و سفارش، نشه های ایزومتریک جهت لوله کشی و… می باشد.