آسانسور ها با توجه به نوع سیستم خود از اجزا و قطعات مختلفی تشکیل میشوند که به طور کلی میتوان آنها را در ۳ دسته بندی قسمت اسکلت( شامل کابین آسانسور) ، قسمت مکانیکی  ( شامل موتور آسانسور و ترمز و …)و قسمت الکتریکی( شامل قسمت های تامین کننده ی انرژی و قسمت های پردازشی میشود) تقسیم کرد، که در متن زیر به شرح و توضیح برخی از آنها میپردازیم.

۱-کابین آسانسور: یکی از اصلی ترین قسمت های آسانسور کابین آن است که افراد یا اشیاء جهت جابه جایی درون آن قرار میگیرند.

۲-درب آسانسور: آسانسور ها متناسب با نوع خود دارای درب های اتوماتیک یا غیر اتوماتیک هستند.

۳-دیکتاتور آسانسور: این قطعه ی کوچک مانع کوبیده شدن در آسانسور به کابین میشود و در بالای در قرار دارد.

۴-موتور آسانسور: قطعه ای که در آسانسور کابل های کششی و سیستم ضد وزنی را به حرکت در می آورد موتور آن است که در دو نوع گیربکس دار و بدون گیربکس موجود میباشد.

۵-سیم بکسل: این سیم اطراف مغزی فولادی پیچیده میشود و در حکم وزنه ی تعادل اسانسور میباشد و هر چه انعطاف بیشتری داشته باشد بهتر است.

۶-کفشک آسانسور: کفشک ها کیفیت حرکت آسانسور را افزایش میدهند و با حرکت در امتداد ریل ها وزنه ی تعادل و کابین را هدایت می کنند، مهمترین قسمت کفشک نیز لنت آن است.

۷-قفل لولایی درب : زمانی که درب ها کابین آسانسور باز است قطعه آی که وظیفه جلوگیری از حرکت آسانسور را دارد این قفل میباشد.

۸-قلاب سر بکسل: این قلاب سیم بکسل را به یوک و چهارچوب وزنه تعادل وصل میکند و ضروری است که قلاب کاملا با سیم بکسل متناسب باشد .

۹-پشت بند ریل آسانسور: صفحه ای فلزی است که در میان دو ریل قرار میگیرد .

۱۰-وزنه ی تعادل: اصطکاک لازم جهت حرکت سیم بکسل روی فلکه ی محرک ازطریق این وزنه ها تامین میشود و همچنین وزن کابین و باری که در حال حمل است را نیز متعادل می‌کند .

۱۱-ریل آسانسور: قطعه ای فلزی است که به منظور هدایت کابین اسانسور استفاده میشود و امکان حرکت اسانسور به سمت بالا و پایین را فراهم میکند.

۱۲-مگنت درب آسانسور: این قطعه خود شامل یک سیم پیچ مغناطیسی ،یک اهرم و یک جک میشود و محل نصب آن روی کابین و سمت قفل ایمنی درب است.

۱۳- گاورنر آسانسور: گاورنر یا دستگاه تنظیم کتنده ی سرعت نوعی ترمز مکانیکی الکتریکی است که با فعال شدن آن ترمز ایمنی آسانسورنیز فعال میشود.

 ۱۴-انکودر آسانسور: کنترل حرکت آسانسور با استفاده از این قطعه انجام میشود و آسانسور از طریق آن در محل مورد نظر توقف میکند.

۱۵-فلکه ی هرزگرد آسانسور: این قطعه که معمولا از جنس چدن میباشد یکی از بخش های سیستم تعلیق آسانسور است و با استفاده از آن اصطکاک لازم بین کابل و فلکه ها شکل میگیرد.

۱۶-الکتروسیگنال: الکتروسیگنال ها سنسور های فعالی هستند که در قسمت شناسایی آسانسور ها استفاده شده اند و علاوه بر شناسایی از طریق تراول کابل، سیگنال ها را به جعبه ی فرمان ارسال میکنند و باعث ایستادن آسانسور در جایگاه مناسب خود در طبقات میشوند.

۱۷-براکت ریل آسانسور: هر ریل دارای حداقل یک براکت است ، براکت ها انواع مختلفی دارند و ریل ها ی آسانسور از طریق آن ها به دیواره ی چاهک آسانسور وصل میشوند .

۱۸-لقمه ریل: این قطعه ی کوچک فلزی متناسب با نوع براکت و ریل آسانسور ها انتخاب میشود .

۱۹- فتوسل و سنسور وزن: این قطعه در ورودی کابین نصب میشود و در صورت وجود مانع میان در از بسته شدن آن جلوگیری میکند.

۲۰- تاباوفرمان AC2و تابلو فرمانVVVF : این دو تابلو در موتور خانه قرار دارند و وظایفی مثل پذیرش درخواست کابین ها ،حفاظت الکتریکی از تجهیزات، کنترل تجهیزات الکتریکی و … را برعهده دارند.

۲۱- جعبه ی ریویزیون : این جعبه به جهت کنترل دستی آسانسور و در بالای کابین آن قرار دارد.

۲۲- جعبه ی ۳ فاز آسانسور: این جعبه شامل قسمت هایی به نام فیوز ۳ فاز ، پریز تک فاز ، انال و سیم ، فیوز تک فاز، لامپ سیگنال میشود و برق ۳ فاز و تک فاز به سایر تجهیزات انتقال میدهد.

قطعاتی که نام برده شد از اصلی ترین قطعه های آسانسورها میباشند که برخی از آنها خود نیز شامل اجزا و قطعات دیگری هستند و با قرار گرفتن در کنار هم به حرکت اسانسور منجر میشوند،به طور کلی شناخت این تجهیزات به خرید اسانسور متناسب با ساختمان ما و  نگهداری و حفظ از آن  کمک میکند.